2015. március 15., vasárnap

Zalai borászatok bemutatása

A Dr. Kotnyek István Miklósfai Kertbarát Kör idei szakmai programjaiban a szokásos növényvédelmi képzésen túl, célul tűzte ki a zalai borászatok megismertetését tagjaival.
A Bussay pincészet, a Cézár pincészet és szűkebb pátriánk pincészeteinek megismerése óta tudjuk, lehet Zalában is jó borokat készíteni!
Ilyenkor a téli hónapokban helybe hívjuk a borászokat, hogy bemutassák borászatukat, borkészítési technológiájukat és boraikat. Ennek a programsornak a kezdő előadásaként, február 27-én a vonyarcvashegyi Papp és fiai Pincészet mutatkozott be a miklósfai Mindenki Házában.
A több generáció óta borászattal foglalkozó család Vonyarcvashegy, Balatongyörök és Balatonederics déli lankáin termel szőlőt és készít zömében hagyományos hordós érleléssel bort.
A kóstolóra is két éves nedűket hoztak, amelyek közül kiemelkedett a Budai Zöld és Szürkebarát különleges ízvilága.
A második zalai borászati bemutatkozásra március 14- én került sor, amikor Kovács Ottó ismertetett meg bennünket nagyradai pincészetének módszereivel és boraival.
A 10 hektárnyi szőlő termését hagyományos és reduktív technológiával is borrá érlelik. A jó fröccsnek való Pelso-tól a háromféle évjáratú, más és más ízvilágú Chardonay-kon keresztül a Cabernet Sauvignon-Cabernet Franc Cuvée-ig üde radai borokat kóstolhattunk, melyek állítólag még a "radai rossebre" is gyógyírt jelentenek!
Kellemes meglepetése volt a programnak és egyben "történelmi" pillanat is Kertbarát Körünkben, amikor két ifjú hölgy felvételét kérte tagjaink közé!
Vörös Emőke és leánya, Lesták Eszter a 70-71. tagjai lettek a miklósfai körünknek, jelezve, hogy jó közösségként, változatos programokkal állunk nem csak tagjaink, de minden érdeklődő rendelkezésére.
Jelenleg április 18-i borversenyünk és szlovéniai kirándulásunk szervezése zajlik, melyekről szintén hírt szeretnénk majd adni.
Képes beszámoló az előadásról:

Németh József bemutatja az előadót, Kovács Ottót.


A borok bemutatása közben került sor a készítési technológia ismertetésére.

Kovács Ottó saját tapasztalatait is megosztotta.

A hatodik minta után már vidám a hangulat.

Történelmi pillanat! Első két hölgy tagunk, Emőke és Eszter befizetik a tagdíjat .

Minden előadáson sok az érdeklődő.

Ennek a rozénak minden cseppjéért kár!

71. és első hölgy tagunk köszöntése!

A végén "visszatapsoltuk" a legfinomabbakat.

Ez a kiváló cuvée még a "radai rossebre" is gyógyír!

Valamennyi fotó itt!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése